Daten is vergelijkbaar met solliciteren. Bedrijven die een vacature uitzetten zijn op zoek naar een medewerker die voor langere tijd bij hen past. Vrouwen die daten zijn op zoek naar een leuke man die voor langere tijd bij hen past. In een korte tijd probeer je een positieve indruk op te wekken bij de andere partij en daarna ben je overgeleverd aan de keuze die de andere partij maakt: gaan we samen verder of niet?

Het sollicitatieproces

Je kunt dan ook veel leren over de dating game door te kijken naar hoe mensen reageren in het sollicitatieproces. Stel, je komt 3 interessante vacatures tegen: vacature A, vacature B en vacature C.

Na het lezen van vacature A heb je in de gaten dat ze precies op zoek zijn naar iemand met jouw kwaliteiten en achtergrond en de secundaire arbeidsvoorwaarden zien er ook prima uit. Maar… wat nu als ze mij niet willen? Ook al past de vacature perfect bij jou en zou jij een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor het bedrijf, je besluit om maar niet te reageren op de vacature omdat er een kans bestaat dat ze je zullen gaan afwijzen.

Naar aanleiding van vacature B besluit je om een motivatiebrief en curriculum vitae te sturen. Een aantal werkdagen later krijg je een mail dat je helaas niet bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Voel je je dan persoonlijk afgewezen? Natuurlijk niet! Het enige wat jij hebt gedaan is je curriculum vitae opgestuurd vergezeld met een motivatiebrief. Op basis van die eerste indruk van jou, hebben ze besloten om je niet uit te nodigen. Blijkbaar was de eerste indruk niet positief genoeg om een gesprek aan te gaan. Geen probleem, vacatures genoeg, toch?

Ook besluit je een motivatiebrief en curriculum vitae te sturen naar het bedrijf van vacature C. Een aantal werkdagen later krijg je te horen dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Je weet dat er meerdere mensen op gesprek komen en dat je wordt vergeleken met elke andere kandidaat. Hoewel het gesprek lekker verliep, krijg je na afloop van het gesprek te horen dat ze helaas hebben besloten om niet verder met je te gaan. Natuurlijk baal je dan een beetje, maar het is niet het einde van de wereld. Je hebt sowieso nog een aantal sollicitatieprocedures lopen bij een aantal andere bedrijven. Als dit bedrijf niet kan inzien wat voor waardevolle medewerker jij zou kunnen zijn, dan ziet een ander bedrijf dat vast wel in!

Solliciteren in de liefde

Als je ooit gesolliciteerd hebt voor een baan, dan komt ten minste 1 van de 3 beschreven scenario’s je bekend voor. Laten we nu eens kijken naar hoe de meeste mannen reageren bij het solliciteren naar een liefdesrelatie. Stel je komt 3 leuke vrouwen tegen: vrouw 1, vrouw 2 en vrouw 3.

Zonder dat jij het kan weten, is vrouw 1 stiekem op zoek naar een man met precies jouw persoonlijkheidseigenschappen en uiterlijk. En zij past ontzettend goed bij jou, niet alleen wat betreft uiterlijk, maar ook wat betreft haar innerlijk. Maar… wat nu als je haar besluit aan te spreken en ze wijst je af? Ook al passen jullie perfect en zou jullie een waardevolle aanvulling kunnen zijn in elkaars leven, besluit jij om haar niet aan te spreken omdat er een kans is dat ze je gaat afwijzen. En door dit besluit laat je een potentiële geweldige relatie door je vingers glippen.

Bij vrouw 2 pak je het anders aan: je spreekt haar aan, maar gauw genoeg kapt ze het gesprek af en geef aan geen zin te hebben om met jou te praten. Voel je je dan afgewezen? De meeste mannen zullen zich in deze situatie persoonlijk afgewezen voelen, terwijl de situatie grotendeels overeenkomt met niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Blijkbaar was de eerste indruk die zij van jou had gekregen niet voldoende om open te staan voor een gesprek. Geen probleem, vrouwen genoeg, toch?

Vrouw 3 spreek je aan en je hebt een erg leuk gesprek met haar. Je weet dat meerdere mannen haar hebben aangesproken en dat je wordt vergeleken met al die andere mannen. Hoewel het gesprek lekker verloopt, krijg je na afloop van het gesprek te horen dat ze helaas heeft besloten haar nummer niet aan jou te geven. Natuurlijk baal je dan een beetje, maar het is niet het einde van de wereld. Je bent sowieso aan het appen met nog een aantal vrouwen die je via Tinder hebt ontmoet. Als deze vrouw niet kan inzien wat voor waardevolle partner jij zou kunnen zijn, dan ziet een andere vrouw dat vast wel in!

Afwijzingen in het sollicitatieproces

Zoals je ziet lijkt het proces van solliciteren een beetje op het aanspreken van vrouwen. Maar waar de meeste mannen een afwijzing van een bedrijf niet zo persoonlijk opvangen (ze kennen je immers niet echt), nemen de meeste mannen een afwijzing van een leuke vrouw heel persoonlijk op (ik ben niet goed/leuk genoeg voor haar). Je weet wellicht uit ervaring dat als je blijft solliciteren bij verschillende bedrijven, dat je dan uiteindelijk een leuke baan kunt krijgen. Hetzelfde geldt voor de dating game. Als je genoeg vrouwen blijft aanspreken, dan pas kun je uiteindelijk een leuke relatie krijgen. Maar als je stopt na 1 of 2 afwijzingen, dan blijft die leuke relatie buiten handbereik.

Mijn advies? Blijven solliciteren! Deel hieronder jouw ervaringen met betrekking tot het aanspreken van vrouwen. Of deel een ervaring hoe jij ooit bent aangesproken!