Het gebeurde bij het ontmoeten van de mijn eerste vriendin: terwijl ik dacht dat we vooral een leuk gesprek aan het voeren waren, vertelde een vriend van me dat ze met mij aan het flirten was. Ik was daar volledig blind voor, en had het tijdens het gesprek helemaal niet in de gaten. Pas toen ik erop gewezen werd door iemand anders, ging ik met andere ogen naar haar kijken en zag ik inderdaad de flirtsignalen.

Uit mijn gesprekken met mannen blijkt dat veel mannen lijden aan zoals ik het noem “signalenblindheid“, net zoals ik bij het ontmoeten van mijn eerste vriendin. Oftewel: het niet opmerken welke (flirt)signalen een vrouw naar je stuurt in een gesprek. Tussen twee mensen wordt er namelijk veel meer gecommuniceerd dan dat er gezegd wordt. “Maar praten is toch communiceren?” hoor ik je nu vragen. Praten is slechts een gedeelte van communicatie!

Communicatie bestaat namelijk uit zowel een verbaal als non-verbaal gedeelte. Verbaal is alles wat te maken heeft met de exacte woorden die iemand gebruikt: dus de inhoud van de boodschap die iemand over wil brengen. Dit is dus wat er precies gezegd wordt. Non-verbaal heeft te maken met iemands lichaamstaal, mimiek, oogcontact en handgebaren: dus de manier waarop je de boodschap overbrengt. Dit is dus alles wat er gebeurd buiten hetgeen wat er precies gezegd wordt.

Uit de psychologie weten we dat mensen last hebben van inattentional blindness: mensen zijn letterlijk blind voor zaken waar ze hun aandacht niet op vestigen. Waar richten de meeste mannen hun aandacht op in een gesprek met een vrouw: op zichzelf! Ze vragen zich bijvoorbeeld tijdens het gesprek af: “Wat moet ik dadelijk zeggen/vragen wanneer zij klaar is met praten?” De eerste stap is dus om je aandacht op haar te gaan richten.

Maar dan ben je er nog niet, want dan kun je nog je aandacht op allerlei dingen letten. Waar moet je dan precies op letten? Hierbij is het onderscheid tussen verbale en non-verbale communicatie wederom belangrijk. De meeste mannen die hun aandacht richten op de vrouw letten daarbij voornamelijk op het verbale gedeelte en missen daarmee het non-verbale gedeelte van de communicatie. En in welk gedeelte van de communicatie zijn haar (flirt)signalen te vinden? Juist, in haar non-verbale communicatie! Let dus tijdens het gesprek niet alleen op wat ze zegt, maar ook op de manier waarop ze het zegt en haar lichaamstaal.

Plaats in een reactie hieronder waar jij met jouw aandacht zit in een gesprek met een vrouw.